”Smil til verden, og den smiler til dig”. Sådan lyder et klassisk ordsprog, og det giver med garanti god mening, hvis man er født med flotte lige tænder. Er man derimod født med skæve tænder, er det ikke sikkert, man smiler til sine omgivelser. Særligt ikke med tanke på den tid vi lever i, hvor Instagram og Facebook hylder det perfekte, mens det uperfekte ofte bliver sat i bås som noget selvforskyldt, da vores kultur giver os mange muligheder for forskønnelse.

Netop tandsættet er ofte benævnt som vores ”visitkort”. Et vindende smil kan åbne døre, mens skæve tænder lukker dem – særligt da det psykologisk set kan afføde en mentalitet, hvor man som person ikke tør være åben og udadvendt, hvilket er vigtige træk i både sociale sammenhæng samt på moderne arbejdspladser.

Foruden de psykologiske gener, kan et skævt tandsæt desuden give ømhed og hovedpine, hvis tyggeapparatet er påvirket. Set fra et fysiologisk perspektiv kan skæve tænder nemlig resulterer i alt fra fordøjelsesproblemer til migræne etc.

Tandregulering kan hjælpe

Er du i en situation, hvor du gerne vil have rettet dine tænder op, kan du med fordel overveje tandregulering – der også går under det mere mundrette navn tandretning.

Tandretning vil for mange bringe associationer til nakketræk og store metalspænder i hele munden. Sådan er det ikke mere. I dag bliver tandretningerne udført med langt mindre synlige tandretningsmetoder. Det gælder både løsninger til børn og voksne, der ønsker et pænere smil.

I dag anvender mange tandlæger tandretning med LiteWire, som er en fastsiddende bøjle, der er designet med netop diskretion in mente. Produktet er designet, så det er meget lidt synbart, blandt andet fordi der er brugt en farvenuance, som læner sig meget op ad typiske tandfarver.

Hvor lang tid tager det?

Foruden at kunne forvente et forløb med et diskret produkt, kan du ligeledes forvente et forløb, der ikke er langvarigt. Typisk får du et flot smil på mellem 3-6 måneder. Her kan du både rette tænderne op samt lukke mellemrum. Det betyder, din livskvalitet kan forventes at stige betydeligt blot efter kun 3 til 6 måneder, hvorefter du kan smile til dine medmennesker og slippe for smerter eller besvær!

Gør det ondt?

Tandregulering er ikke nødvendigvis forbundet med smerter eller ømhed. Som hovedregel siger man dog, at jo ældre man er, jo mere ondt kan man forvente det gør. Årsagen skal findes i, at man som voksen har en rodhinde, som er tykkere. Det betyder, at voksne oplever en større fornemmelse af smerte, når der rettes i tandsættet. Ofte kan ømhed dog behandles med almindelig smertestillende medicin på håndkøbsrecept.

Tilskud er en mulighed

Kunne du godt tænke dig at undersøge muligheden for tandregulering hos din lokale tandlæge, men frygter regningen?

Husk at du kan søge tilskud! Du har både mulighed for at søge tilskud fra Den offentlige sygesikring, fra din kommune eller fra Sygeforsikring Danmark.

Bemærk desuden at mange tandklinikker har særlige tilskud til studerende, der får rabat, hvis de kan fremvise et indskrivelsesbevis eller har et gyldigt studiekort.