Cremer, peeling og ansigtsbehandlinger kan være en dyr fornøjelse i længden – specielt når man døjer med større hudproblemer som for eksempel tør eller irriteret hud, fedtet hud eller uren hud.

Du behøver dog ikke hive pungen op af lommen hver gang der kommer en ny creme på markedet, som lover mirakler eller til en dyr månedlig ansigtsbehandling ved den lokale kosmetolog. Der findes nemlig billigere og mere naturlige løsninger, som du selv kan lave derhjemme for at komme dine hudproblemer til livs.

Tør hud

Tør hud betyder at huden mangler fugt. Det kan for eksempel vise sig ved at huden skaller af, bliver rød, irriteret eller klør. Nogle døjer med det hele året rundt, imens andre kun bliver ramt i løbet af efteråret og vinteren, hvor luftfugtigheden er lav.

Hvis du lider af tør hud året rundt eller kun i vinterhalvåret, så findes der en nem ansigtsmaske, der giver fugt, som du nemt kan lave derhjemme i dit køkken.

Fugtgivende ansigtsmaske

Du skal bruge:

1 avocado

Æggehvide fra et æg

2 spsk olivenolie

1 spsk honning

Pisk æggehviden luftig. Mos avocadoen til en fast masse og bland olivenolie, honning og æggehviden i, imens du rører rundt. Massér blanding ind i huden og lad den sidde i 15 minutter. Rens blandingen af med lunkent vand og skyl efter med koldt vand for at lukke porer helt af.

Du kan eventuelt gøre denne ansigtsmaske endnu mere effektiv ved at foretage en dampbehandling inden du masserer ansigtsmasken ud i ansigtet for at lukke dine porer ordentligt op.

Fedtet og uren hud

Fedtet hud er en modsætning til tør hud og betyder altså at huden har for meget fugt. Det kan for eksempel vise sig ved at man har skinnede hud i ansigtet, porerne er udvidede og man har en tendens til at få bumser og andre urenheder.

Fedtet hud har en del med kosten at gøre, så hvis du har en tendens til at spise meget fedtet mad og meget sukker, så har du også større sandsynlighed for at få fedtet hud. Du kan derfor komme din fedtede hud til livs ved at droppe sukker og fedtede fødevarer og drikke mere vand.

Der er også mange forskellige produkter, der lover guld og grønne skove i forhold til fedtet hud og akne. Der er dog ikke mange produkter på markedet, der holder, hvad de lover. I stedet for at bruge masser af penge på nye mirakelprodukter, kan du faktisk lave ansigtsmasker derhjemme, som kan komme din fedtede hud og dine urenheder til livs.

Ansigtsmaske der bekæmper urenheder

Du skal bruge:

¼ moden papaya

1 spsk brun sukker

1 spsk honning

2 spsk pisket flødeskum

½ spsk friskpresset appelsinjuice

Blend papaya til en ensartet masse. Tilsæt de resterende ingredienser og blend det hele sammen. Smør masken ud i ansigtet og lad den sidde i 15 minutter. Rens ansigtsmasken af med varmt vand og skyl efter med koldt vand for at lukke porerne og slut af med en god ansigtscreme.

Papaya og honning har begge antiseptiske egenskaber og bekæmper urenheder og heler sår, rifter og forbrændinger. Papaya indeholder desuden en masse gode vitaminer og mineraler, som heler huden – et oplagt valg til uren hud.

Dybderensende ansigtsmaske

Du skal bruge:

1 banan

2 spsk varm kamille te

15 g gær

1 æggeblomme

1 spsk honning

Bland gær sammen med honning og kamille te. Tilsæt bananen og æggeblommen. Pisk det hele igennem indtil det er en jævn blanding. Smør blandingen i ansigtet med masserende bevægelser og lad den sidde i 6 minutter. Skyld derefter masken af med lunken vand og slut af med en god fugtighedscreme.

Gæret virker udrensende, æggeblommen og bananen giver din hud fugt og kamille og honning plejer, heler og virker bakteriedræbende.

Irriteret hud

Irriteret hud kan vise sig på mange forskellige måder. Det kan både være kløe, rødme eller andre hudirritationer at se på huden – og man kan godt have irriteret hud i kombination med både tør hud eller fedtet hud.

Hvis du ønsker at komme dine hudirritationer til livs, så findes der en meget effektiv og nem ansigtsmaske, som du snildt kan lave derhjemme.

Beroligende ansigtsmaske

Du skal bruge:

1 spsk flydende honning

1 spsk yoghurt naturel (evt. 2 spsk, hvis du har tør hud)

1 par dråber limesaft

Lad yoghurten få stuetemperatur og bland herefter alle ingredienserne sammen. Påfør masken og lad den sidde i 15 minutter. Rens den af med lunkent vand og skyl ansigtet med koldt vand.

Yoghurten og honningen renser, giver fugt, beroliger og køler huden, imens limesaften faktisk er god imod fedtet hud. Ansigtsmasken er derfor egnet til alle hudtyper, der oplever irritation, for eksempel solskoldning eller lignende.