Eksem er en meget almindelig og udbredt hudlidelse. Man mener, at 10% af befolkningen lider af eksemproblemer, og det kan være hos alle aldersgrupper hos begge køn.

Der findes mange forskellige former for eksem, og ved større problemer og gener, er det din læge, der skal hjælpe med at udrede, hvilken type, du lider af.

Der findes både atopisk ekses (børneeksem), skæleksem, kontakteksem og mange flere.

Uanset hvilken type af eksem, du slås med, er fællesnævneren, at det kan være meget generende og have indflydelse på din livskvalitet, hvis du oplever problemer fra de mange symptomer som rødme, kløe, sprækket hud etc.

Vi vil her fokusere på generelle udfordringer omkring eksem – altså generel behandling samt dine egne muligheder for at supplere behandlingen.

Den generelle behandling af eksem

Den fælles behandling af eksem tager udgangspunkt i brug af binyrebarkhormoncremer/salver. Behandlingen med dette middel afhænger lidt af din eksem og omfanget af den, da hormoncremer- og salver findes med mange forskellige styrkeforhold.

I nogle tilfælde vil man supplere med andre midler, som f.eks. hvis du lider af skæleksem. Her vil man typisk også udskrive recept til en svampedræbende shampoo.

Der er desuden også tilfælde, hvor man vælger at bruge lysbehandling som supplement.

Husk desuden at eksem kan være afledt af allergiproblemer. Din læge vil derfor muligvis også udrede, om din eksem er afledt af dette.

Det kan du selv gøre

Din egen mulighed for at hjælpe med at bekæmpe eksemen afhænger af typen.

  • Ved allergibetinget eksem skal du naturligvis undgå de ting eller fødevarer, som er den underliggende årsag til problemet.
  • Ved staseeksem skal du typisk anvende gode støttestrømper, som hjælper med at få blodomløbet til at cirkulere.
  • Ved nummulat eksem skal du dagligt vaske med sæbe for at holde bakterierne nede.
  • Ved kontakteksem er hudbeskyttelse særligt vigtigt.

Oplever du, at du har gener fra rød, tør og sprækket hud, kan du desuden selv hjælpe med at genopbygge hudens barrierefunktion.

Dette gør du ved at anvende en fed fugtgivende eksem creme, som du smører på i at tykt, dækkende lag. Du skal naturligvis anvende en creme uden parfume, tilsætningsstoffer eller hormonforstyrrende stoffer.

Husk desuden at mange vil opleve, at det kan hjælpe at:

  • Undgå uld direkte mod kroppen, da det kan skabe kløe og irritation.
  • Holde huden ren
  • Bade kortere tid og med køligere vand
  • Undgå at gå i seng, mens du har det varmt (f.eks. efter endt motion)
  • Brug ekstra creme før sengetid, men smør dig ind så cremen trænger ind, inden du ligger dig

Vær desuden opmærksom på, at det er helt i orden at tale med f.eks. din arbejdsgiver om situationen, hvis du har brug for særlige forhold.

Eksem er et almindeligt problem, og langt de fleste vil have forståelse for situationen.