Det er blevet mere og mere populært at vælge kød fra én eller et par gange om ugen. Det er en måde at være mere miljøbevidst på, men det kan godt være svært at komme i gang, hvis man ikke ved, hvor man skal starte. Her har vi samlet nogle gode råd til, hvordan man nemt spiser kødfrit – om det så er hele tiden eller blot én eller et par gange om ugen.

Fisk som erstatning for kød

Nogle steder regnes fisk også for en slags kød – ernæringsmæssigt er der dog en del fordele ved at vælge fisk frem for blandt andet oksekød. Oksekød er generelt hårdere for vores mave – og det bliver bare endnu værre, når vi kombinerer oksekød med for eksempel kartofler. Det sænker farten på kødets vej gennem kroppen. Fisk er derfor et godt alternativ til kød – det indeholder en masse gode vitaminer og mineraler og en masse gode fedtstoffer. Der er mange gode grunde til at Sundhedsstyrelsen er fortaler for fisk flere gange om ugen. 

Grøntsager som erstatning for kød

Der findes flere forskellige grøntsager, der kan erstatte kød helt, hvis vi ser på hovedsageligt proteinindholdet. Det er for eksempel kikærter, der indeholder 12 gram protein i 2 dl. Kikærter kan bruges til at lave falafler, som kan spises i blandt andet pita, wraps eller i en salat eller kikærteboller, som kan erstattet kødboller. Det kan også være kidneybønner, som man kan lave bønnebøffer af eller linser, som kan erstattet mange forskellige kødprodukter. Derudover er æg også en ideel erstatning for kød på grund af det høje proteinindhold.

Veganske kødalternativer

Det er blevet meget mere populært at være veganer, og der er af samme grund også kommet mange flere veganske kødalternativer på markedet. Det er f.eks. bøffer, kødboller og nuggets lavet på soja eller falafler lavet på kikærter, der helt kan erstattet kød i en ret. Der er blandede holdninger til, hvordan disse produkter smager – og som udgangspunkt, så smager det mere anderledes, jo mere man virkelig elsker kød. Der er dog en del produkter, som smager ganske godt. Mine personlige favoritter er for eksempel de veganske nuggets fra Hälsans Kök og Hot & Spicy burgers fra Quorn, som begge smager overraskende meget som kylling. Det er dog bare at prøve sig frem og finde sine personlige favoritter. Vær dog opmærksom på at veganske produkter generelt er dyrere end almindeligt kød.