Vin er én af de ting, som mange snakker om, men som få rigtig ved noget om. Her har vi samlet nogle ting, som du skal vide om vin for at kunne begå dig i vinens verden. 

De forskellige vintyper

Hvidvin

Hvidvin er en lysegrøn eller gul vin, som enten laves af grønne druer eller afskallede blå druer, hvorfor de ikke har en særlig stærk farve. Hvidvin produceres alle steder, hvor der dyrkes vindruer, heriblandt Frankrig og Tyskland. Hvidvin kan drikkes til det meste. Tørre hvidvine egner sig godt til skaldyr og fisk, imens sød hvidvin egner sig godt til ost eller dessert. Hvidvin kan også nydes til fjerkræ, men det afhænger af tilbehøret.

Rødvin

Rødvin er, som navnet afslører, en rød vin. Den røde farve kommer fra skindet på de blå vindruer, som rødvin er lavet af. Rødvine producerer over det meste af verden, hvor klimaet tillader det, heriblandt Frankrig, Italien og Spanien. De meste kendte druetyper, der benyttes til rødvine, er blandt andre Cabernet Sauvignon og Merlot. Rødvin er en vin, der passer til de fleste typer kød. Den tørre slags egner sig dog bedst til kalv og lam, imens blød rødvin egner sig bedst til vildt.

Rosévin

Rosévin er ikke, som mange ellers tror, en blanding af rødvin og hvidvin. Rosévin opstår, når man fjerne skindet fra de blå druer tidligt i gæringsprocessen, og den dermed ikke når at trække alt for meget farve ud af skindet. Jo længere skindet ligger i, jo mørkere bliver rosévinen. Rosévinen er som nævnt ikke en blanding af rød- og hvidvin, men dens smagsprofil ligger lige mellem dem. Det betyder, at rosévin kan serveres til alt fra skaldyr og fisk til kalv og lam. 

Opbevaring

Tidligere var det sådan, at jo længere en vin blev opbevaret, jo bedre blev den. Det er trods alt ikke for sjov at vi har udtrykket ”Ageing like fine wine”. Vinen blev bedre med årene der gik, og den skulle som minimum ligge i et par år, før det var acceptabelt at drikke den. Sådan er det dog ikke længere. I dag produceres de nye vine med henblik på at vinen drikkes med det samme ud fra et gård-til-butik-princip.

Hvis en vin dog skal opbevares og den skal opbevares korrekt, så skal vinen ligge i et mørkt lokale med en temperatur på 10-18 grader. Vinen må altså IKKE opbevares i køleskabet!

Servering

Der findes mange forskellige måder at servere vinen på. Man kan hælde den i en karaffel, så vinen kan ilte eller hælde den direkte i glasset til middagen. Her er det dog tidsperspektivet, der er vigtigt at tage i betragtning. Vinen bør åbnes og hældes i glasset i god tid før middagen og resten af vinen bør hældes over i en karaffel, så vinen kan nå at ilte. Det er derfor (næsten) aldrig en god idé at drikke vinen direkte efter flasken er åbnet. Vinen smager bedst, når den har fået lov til at ilte lidt inden. Hvor lang tid vinen skal ilte afhænger af mange ting, heriblandt vintypen. Hvidvine har generelt ikke brug for at ilte i lang tid, kun omkring en halv times tid, hvorimod rødvine skal have tid til at ilte i hvert fald en times tid inden servering.

De forskellige vintyper skal desuden serveres ved forskellige temperaturer, så de giver den optimale smagsoplevelse. Da vin skal opbevares i et mørkt lokale med en temperatur på 10-18 grader, kan de fleste vine nydes direkte fra opbevaringen. Rødvine skal nemlig optimalt have en temperatur på de 14-18 grader og hvidvin omkring de 10-14 grader. Rosevin har derimod en optimal temperatur på de 8-12 grader og kræver en smule nedkøling. Køleskabet er dog off-limits! Man kan med fordel benytte en isspand til at køle vinen en smule af inden den serveres.

Hvis du mangler en lækker vin, så kan du finde en masse lækre rød-, hvid- og rosévine her.